Zarvă mare prin presă că Iohannis a lansat programul „România Educată”. Hop și eu să zic despre sistemul de educație din RO, deși despre morți nu ar trebui să spun numai de bine.

Nu înțeleg agitația de acum din moment ce programul a fost lansat în 2016, iar acum este în faza a treia. E drept, primele două faze au trecut neobservate. Sau poate sunt eu ignorant și nu am realizat că se întâmplă ceva prin sistemul de educație. Având doi copii, de clasa a șaptea și respectiv a noua, nu prea ai timp să vezi ce mai e prin învățământ. Auzi doar de teze, teste, materie, materie și și mai multă materie, oboseală, sictir, lehamite. De soarta educației nu mai apuci să vezi. Oricum, mi-a scăpat că la Președinție cineva se ocupă de educație. De fapt mi-a scăpat că la Președinție cineva se ocupă cu ceva. Credeam că este închis acolo. Părea că e inventar.

Se pare că au terminat inventarul, au deschis și acum prezintă marfa ce e pe stoc. Păi herr Klaus, cam firavă prezentarea, și cam expirată marfa. Dacă urmăm rețeta propusă, România nu va fi educată. Va rămâne doar educabilă, la fel cum e și acum.

Pe pagina oficială a proiectului avem ca rezultate ale etapelor I și II o listă de evenimente. Bine, și rezultatul evenimentelor care e? În fine, nici nu mă prea interesează ce s-a făcut în mare liniște, m-ar interesa ce se vrea. Dar nu se vrea. Documentul oficial al proiectului se numește Viziune și strategie 2018-2030. Cu strategia m-aș mai mulțumi dar documentul este doar o viziune. Fiecare capitol are o viziune. Mă lași! Nu există o analiză a situației existente, nu există un țel la care dorim să ajungem, nu există metodele prin care vrem să ajungem la cel țel. Este o fabulă.

Herr Klaus știu io pe unu care a făcut ce au făcut oamenii matale, dar mai bine. Nea ăsta, Ken Robinson, a adunat o echipă și a scris proiectul Marea Britanie Educată. A botezat-o ” All Our Futures: Creativity, Culture, and Education”. Dacă dai un search după The Robinson Report ți se va returna un document de aproape 250 de pagini. O analiză completă a ceea ce trebuie făcut. Și surpriză! Nici o viziune. Doar analize și recomandări fundamentate economic și social. Dacă nu-l găsești, ia-l de aici.

Și mai știi ceva domnule Iohannis, oamenii dumitale nu au pomenit o vorbă despre punctul de plecare al reformei din învățământ: reforma universitară. Da domnule președinte, prima dată trebuiesc formate cadrele universitare care pot apoi educa noii profesori, și reeduca pe cei vechi, și abia după ce avem profesori capabili să predea în noul sistem, se poate începe o reformă în învățământul preuniversitar. Nea Robinson ăsta a publicat acest raport în 1998. În 2003 s-a pus în genunchi în fața reginei Elisabeta a II-a iar când s-a ridicat îl chema Sir Kenneth. Nu-l suni?

Ca să știi despre cine e vorba, uite-l aici: