A apărut o știre conform căreia în luna iunie în județul Arad numărul divorțurilor a fost aproape egal cu numărul căsătoriilor. În județul Arad s-au produs mai mult de 10% din totalul divorțurilor din România. Aradul este un fel de pol al divorțurilor. Se pare că nu ne mai suportăm.

Nu sunt sociolog, nu pot emite pretenții că aș putea face o analiză competentă a motivelor care au dus la o asemenea situație stranie. În schimb sunt ferm convins că există o strânsă legătură între nivelul general de mulțumire a oamenilor față de viața pe care o duc și nivelul de mulțumire față de partenerul de viață. Dacă la muncă ești ignorat sau chiar umilit, sunt mai șanse să dai cu piciorul în câinele care te așteaptă acasă pe prag, dând nevinovat din coadă.

Când oamenii se simt prost în satul, orașul sau țara în care trăiesc, ei se simt prost peste tot. Și pe stradă, și la lucru, și acasă. Nemulțumirea față de căcatul din jurul lor nu dispare în momentul în care trec poarta casei. Nemulțumirea se transferă și asupra tuturor, a partenerului de viață, a copiilor, a câinelui de pe prag.

Numărul divorțurilor este un număr clar, măsurabil. Acest număr, care arată cât de nemulțumiți sunt oamenii de partenerii lor, pus în context mai larg poate descrie zone din țară unde oamenii sunt mai nemulțumiți de viața lor în general. Vorbim de aceeași țară, același popor, cu tradiții asemănătoare pe regiuni, deci nu cred că numărul mare de divorțuri din Arad ar avea alte rădăcini decât traiul prost. Sau mai prost decât așteptările oamenilor de pe aici. Nu se trăiește în Arad mai rău decât în Vaslui sau Teleorman, dar situația atât a municipiului cât și a întregului județ Arad este categoric mai proastă decât cea a municipiilor sau județelor din jur. Județele Timis, Bihor, Csongrád și Békés stau categoric mult mai bine ca noi. Oradea, Timișoara, Szeged sau Békéscsaba sunt în altă ligă față de Arad, ba chiar și orășele ca Gyula ne dau clasă.

Oamenii văd asta și nu le place. Văd că alții care sunt ca ei, trăiesc mai bine prin simplul fapt că locuiesc cu câteva zeci de kilometri mai încolo. Văd că la ei cuvântul respectiv nu se scrie chilometri. Văd evoluție în jurul lor, schimbări în bine, văd bun gust, și asta îi mulțumește. Oamenii mulțumiți nu prea divorțează. La noi văd doar bâlci și sunt tot mai nemulțumiți. Prin urmare tot mai mulți divorțează. Divorțează fără să-și dea seama că de fapt nu partenerul lor este principalul vinovat pentru căcatul în care trăiesc.