Moise Guran a lansat un apel la un fel de nesupunere civică (sau mai degrabă nesupunere fiscală) prin reducerea consumului de carburant. Guran era revoltat de reintroducerea accizei pe carburant și s-a hotărât să meargă cu metroul, reducând drastic consumul de carburant. E o metodă de protest și asta, dar cred că aplicabilitatea este relativ redusă. În Arad de exemplu transportul în comun nu prea este o opțiune. Cred că există și alte metode. Cumulate pot avea efect dramatic asupra bugetului.

În principiu există două căi evidente: scăderea încasărilor și creșterea cheltuielilor bugetare. Metodele se pot aplica pe o perioadă de câteva săptămâni sau luni, dar pot provoca perturbări ce atrag atenția decidenților.

Mai puțini bani încasați și mai mulți bani cheltuiți forțat lasă mai puțini bani disponibili pentru furat.

Mai jos vă prezint câteva idei legale.

A. Reducerea încasărilor bugetare

Reducerea consumului casnic

Al doilea cel mai mare venit bugetar este TVA-ul (cam 20% din totalul încasărilor). Prin urmare o reducere a consumului cu 15-20% va avea un impact bugetar semnificativ. Încercați pur și simplu să fiți atenți la ce cumpărați, cât, de unde și la ce preț.

În mod sigur puteți reduce consumul. Kaufland a ajuns cel mai mare angajator din România pentru că noi cumpărăm toate prostiile. Pur și simplu renunțați pentru o perioadă la a cumpăra tot ceea ce vă permiteți și cumpărați-vă doar ce aveți nevoie. Faceți un fel de post. Va ajuta bugetul casei, va afecta bugetul statului.

Așteptați până articolele dorite vor fi la reducere sau cumpărați același articol la preț mai mic de pe internet. Majoritatea produselor pe care le cumpărați nu sunt produse de care aveți nevoie urgent. Mai stați și căutați un preț mai bun. Un preț mai mic înseamnă și TVA mai puțin la stat.

Achiziții de la neplătitori de TVA

Mergeți la piață și cumpărați direct de la producători. Majoritatea alimentelor le puteți cumpăra de acolo. Ei nu sunt plătitor de TVA prin urmare statul nu va încasa nimic după roșiile sau cârnații cumpărați din piață.

Achiziții pe firme plătitoare de TVA

Chiar dacă nu aveți un SRL care este plătitor de TVA, poate aveți un prieten care are o asemenea firmă. Vorbiți cu el să faceți factura pe firma lui. Desigur nu orice se poate deduce pe o firmă, dar destul de multe. Pe voi nu vă afectează cu nimic, tot atâția bani plătiți, dar el va avea o cheltuială cu TVA deductibil. Prin urmare el va plăti statului TVA mai puțin cu valoarea TVA-ului de pe factura pe i-ați dus-o.

Achiziții din străinătate

Dacă aveți posibilitatea să cumpărați produse din străinătate la același preț ca din România, cumpărați de acolo. Cumpărați de pe Internet de la firme străine care livrează în România. Veți fi surprinși ce repede se livrează și ce costuri de livrare mici se practică. Veți plăti TVA-ul țării respective.

Amânarea plăților

Plătiți mai târziu toate facturile de utilități. Mergeți până la limita penalizării sau a somației de sistare a furnizării. Puteți face asta cu apa, salubritatea și curentul. E posibil că doar apa să fie încasată de un operator ce se află în proprietate statului, ceilalți probabil sunt privați, dar dacă nu încasează, nu au nici ei de unde să dea mai departe TVA-ul aferent facturilor emise. Veți afecta și firmele în cauză dar fiind de utilitate publică statul nu le va putea închide. La curent mai aveți o metodă: citirea eronată a contorului. Timp de 3 luni raportați un consum mai mic decât cel real. La urmă va veni regularizarea și veți plăti ce ați consumat de fapt, dar forțați o scădere a încasării de TVA și accize timp de 3 luni.

B. Creșterea cheltuielilor bugetare

Concediul medical

Este cea mai uzitată metodă de protest fiscal în toată lumea. Imensa majoritate a românilor lucrează cinstit. Este o afirmație bazată pe statistică și nu pe informațiile din presă. Majoritatea lor nu au avut concediu medical de ani de zile și dacă au avut a fost pentru că erau atât de bolnavi încât nu se puteau ridica din pat. Există boli și mult mai puțin grave pentru care se poate sta acasă pe banii statului. Tot din statistici reiese că starea de sănătate a românilor este precară, dacă nu jalnică.

Vă doare capul? Cereți concediu medical. Ați făcut criză de fiere? Cereți concediu medical. Sunteți alergic? Cereți concediu medical. Evident nu vă sugerez să vă îmbolnăviți voit sau să simulați o boală. Nici să vă luați concedii medicale unul după altul pe motive inventate. Dar dacă nu vă simțiți bine, luați-vă concediu medical. Oricum de servicii medicale nu prea beneficiați iar cei de CAS cară banii la partid cu sacul. Mai luați și voi.

Cereți-vă drepturile bănești

Are bunica dreptul la ajutor de încălzire? Depuneți cererea la primărie! Nu lăsați ca drepturile să nu vă fie acordate. Statul român mizează pe indolența cetățenilor și face inutil de complicată metoda de a obține un drept legal. Chiar dacă suma în cauză este mică, este dreptul vostru, sunt bani din impozitele plătite de voi. Pe lângă plata directă, prelucrarea acestor acte va genera costuri suplimentare statului.

Proces cu statul

Sunt sigur că v-ați lovit în nenumărate de cazuri de refuz din partea statului de a vi se da ceea ce vi se cuvine. De la drepturi bănești până la o banală adeverință sau o consultație medicală. Apelați la un avocat și dacă și el consideră că aveți dreptate, dați statul în judecată pentru orice. Aveți șanse mari să câștigați și statul va fi obligat să plătească cheltuielile judecătorești. Este un proces lung pe care va trebui să-l finanțați în avans, dar nu trăiți într-un stat feudal unde sunteți expus la bunul plac al unuia. În plus, statul nu are avocați. Are juriști angajați pe criterii politice cărora li se rupe de rezultatul procesului.

Apelați la justiție în toate cazurile în care sunteți afectat de neglijența statului. Vă rupeți mașina într-o groapă, nu vi se decontează un serviciu medical, sunteți obligat să cumpărați manuale din banii proprii…avocații abia așteaptă.

Sufocarea instituțiilor

Orice vedeți în neregulă, semnalați ÎN SCRIS organelor competente. Vor fi obligați să vă răspundă. Nu o vor face pentru că nu au oameni suficienți dar cu cât crește presiunea pe instituțiile statului cu atât va crește presiunea pe decidenți ca să facă ceva. Nici un șef nu este pus acolo ca să conducă spre binele cetățeanului, ci ca să canalizeze banii unde trebuie. Nici subalternii nu sunt mult mai breji dar există un punct critic unde instituția nu se mai poate automenține și cei din interior vor cere schimbări. Orice schimbare costă.

2% din impozitul pe venit

Odată pe an aveți posibilitatea de a dona 2% din impozitul pe venit plătit pe anul precedent. Faceți această donație. Deși soarta acestor bani este total netransparentă, teoretic printr-o declarație depusă la finanțe obligați statul să dea 2% din bani plătiți de voi unui ONG. Oricare ar fi el.

Dacă mai aveți idei, aștept comentarii pe Facebook.

În imagine este Dan Coroian-Vlad și mama lui la alegerile parlamentare.