E campanie electorală din nou. Acum pentru alegerea președintelui dar peste câteva luni va fi pentru alegerea parlamentului și pentru alegerea primarilor. Mai ții minte când NU a fost campanie electorală în România? Eu da. Înainte de 1989. De atunci este o continuă campanie electorală. 30 de ani de lupte electorale fără să se întrevadă o Pace Westfalică. Sunt doar victime și pagube. Iar tu cititorule, care crezi în tot felul de valori democratice, care crezi că prin participarea regulată la vot vei schimba ceva, vei merge din nou la urne să pui ștampila pe cine trebuie. Naiv mai ești! N-ai aflat că Richelieu nu candidează?

Candidează Iohannis, Barna, Paleologu, Diaconu, Dăncilă (wow!) și o puzderie de alți ciudați care speră să ia 3% și să facă afacerea vieții lor. Iar tu ce crezi ce se va întâmpla dacă va ieși oricare din ei? Îți va fi ție mai bine? Pe bune?

Ceea ce vrei tu prin vot este să schimbi puterea. Să plece agramații ăștia care s-au compromis în ultimii 3 ani, să vină alții mai curați, mai deștepți. Să vină o altă putere. Dar în ultimii 30 de ani nu a venit altă putere. Este fix aceeași. De ce crezi că va veni tocmai acum? În istoria modernă sunt extrem de rare schimbările de putere care au fost inițiate de jos și s-au desfășurat relativ pașnic. Schimbările care au decurs astfel au fost aproape fără excepție treceri de la dictaturi militare la democrații parlamentare, schimbări inițiate tocmai de regimurile militare care și-au pierdut motivația de a rămâne la putere (vezi Spania lui Franco sau Coreea de Sud a lui Chun Doo-hwan). Ție ți se pare că cei care formează puterea actuală în România și-au pierdut motivația de a domni? Că mie nu. Dimpotrivă, eu văd că această clasă și pierdut total motivația de a face ORICE ALTCEVA decât a domni. Au ajuns la concluzia, de altfel perfect corectă din punctul lor de vedere, că nu are sens să faci ceva pentru cetățeni, este suficient să faci ceva pentru votanți. Le-a luat ceva timp să își dea seama că cetățeanul și votantul nu este aceeași persoană. Dar ție votantule, nici acum nu ți-a picat fisa. Tu crezi în continuare că puterea se schimbă prin vot.

Nu, puterea nu se schimbă prin vot. Puterea se schimbă prin forță. Prin forța unei puteri noi, capabilă să destabilizeze puterea veche. Dar prima condiție este ca această forță să existe. Se vede așa ceva la orizont?
Schimbarea de regim în cazurile amintite mai sus s-a produs sub presiunea imensă a poporului. Lupte de stradă, greve, tămbălău serios. În România nu a fost nicio grevă generală, sau măcar o grevă serioasă de ramură în toți acești ani. Singurele evenimente mai gălăgioase au fost mineriadele orchestrate de putere și ieșirile pașnice în stradă. Care putere crezi că se teme de așa ceva? Se dă o lege, poporul iese pe stradă, se retrage legea. Apoi mai vedem ce-o fi. Și noi, ei. Lege greșită s-a dat și în Hong-Kong. Ați văzut ce a ieșit? Acolo este putere reală în mâna poporului.

Această putere a poporului care să forțeze schimbarea, la noi nu există dintr-un motiv foarte simplu. Puterea instalată imediat după Revoluție a înțeles din start că trebuie să aibă grijă să nu pățească ca regimul Ceaușescu. Prin urmare a făcut tot posibilul ca să-și demotiveze cetățenii. Este cea mai simplă și mai ieftină metodă de a stăpâni. Dictatura militară costă mult, democrația adevărată costă și mai mult. Acest simulacru populist nu costă mai nimic. Au vândut economia pe doi bani la șmecheri sau la fier vechi ca să nu se poată dezvolta capitalul autohton pe baza acesteia. Prin asta au demotivat întreprinzătorii. Au făcut praf sistemul de învățământ, justiția și cultura. Prin asta au demotivat clasa mijlocie. Au făcut praf sistemul sanitar și administrația, prin asta ai demotivat practic toți cetățenii care au mai fi vrut să stea și să lucreze în țară. Singurii pe care i-a motivat puterea în ultimii 30 de ani au fost votanții.

Așa-i că și tu crezi că votul tău contează? Toți spun asta. Ca în Catch-22. Nu, dragule. Nu votul, votantul contează. Unicul tău rol pentru putere este să votezi și prin asta să legitimezi existența puterii. Doar asta se vrea de la tine. Să votezi. Nimic altceva. Să fii total demotivat în rest, dar să vii la vot. L-ai votat pe Iohannis stând la coadă 12 ore. S-a schimbat puterea? Evident că nu. S-a schimbat doar președintele. Poți tu să schimbi un judecător? Poți tu să schimbi un ministru? Un secretar de stat? Un director de intreprindere de stat? Un director de regie autonomă? Un director de spital sau de școală? Măcar un portar la direcția fiscală? Nu poți. Dar poți săi legitimezi pe toți ăștia prin votul tău. Puterea este compusă din exact acești oameni, oameni pe care tu nu îi votezi, dar te conduc. Votul tău nu schimbă decât conducerea puterii, puterea în sine rămâne aceeași. Pentru a schimba puterea nu ar trebui să votezi pe alții, ci să devii tu o putere. Să aduni cunoștințe, să înveți, să îți faci relații cu oameni capabili, să fii atent la ce se întâmplă și la ce s-a întâmplat în jurul tău, dar cel mai important este să strângi capital. Să devii bogat. Cât poți tu de bogat. Dacă ai tu mai mulți bani, înseamnă că au ei mai puțin.

Populația Germaniei stă pe un munte de bani. În anii 70 populația avea rată de economisire 15%, dar și acum este de peste 10%. Averea populației germane este de vreo trei ori PIB-ul țării. Sunt atât de mulți bani în mâna cetățenilor germani încât puterea nu poate să nu țină cont de ei. O acțiune politică greșită și cetățenii germani pot ruina orice interes economic al puterii. Până când nu ajungem și noi să dispunem de un asemenea capital, nu avem nicio șansă să obligăm puterea să facă ceea ce vrem noi. Pur și simplu nu au interesul. Ba chiar au interesele exact contrare nouă. România e țară săracă, nu trebuie să avem bani ca nemții, că nici puterea de la noi nu dispune de bugetul Germaniei. Ar trebui doar să gândim ca nemții. Să muncim și cheltuim cu cap, nu să ne consumăm toate resursele imitându-i pe cei de la putere. E stupid să ne cheltuim banii rămași după plata impozitelor la fel de prostește cum cheltuie reprezentanții puterii impozitele plătite de noi. Ne lăsăm fraieriți de două ori.

Nu trebuie să devii un Bill Gates. Nici nu ai șanse. Mama ta nu a fost prietenă cu directorul de la IBM. Dar poți să nu îți risipești banii. Poți să îți construiești o casă fix de care ai nevoie și să nu îngropi în beton multe zeci sau chiar sute de mii de euro. Poți să îți cumperi o mașină de care ai nevoie, nu una de trei ori mai scumpă doar pentru că momentan poți. Nu lua credite pentru ceva ce nu produce. Nu risipi. Cetățenii din țările admirate de noi tocmai așa s-au îmbogățit. Prin chibzuință. Și au devenit o putere.

Este fals că puterea cetățeanului stă în vot. Stă în influența economică. Că votăm sau nu, în România acestui moment este perfect egal, din moment ce nu avem prea mare putere economică. Dacă crezi că votul tău contează, du-te și votează! Îți va liniști conștiința. E ca apa sfințită, nu-i sigur că ajută, dar e sigur că nu strică. Dar ar fi bine să înțelegi că nu votul te ajută ci ceea ce faci între votări. Poți să nu fii de acord cu mine, este dreptul tău de cetățean. Dar fii cetățean tot timpul, nu doar votant odată la câțiva ani!