După o foarte scurtă dezbatere, mai marii pitici ai Europei au decis că tot cetățeanul turc poate veni oriunde pe continent fără viză, doar să nu stea mai mult de 90 zile și să nu treacă Canalul Mânecii. În schimb, Înalta Poartă promite să nu mai lase sireni să trecă în Lesbos nici înot, nici vâslind, nici duși cu fregatele NATO. Conform paginii oficiale UE, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans zice:

Turcia a făcut progrese impresionante, mai ales în ultimele săptămâni, cu privire la îndeplinirea obiectivelor de referință din Foaia sa de parcurs privind liberalizarea vizelor.Mai sunt încă multe aspecte urgente de rezolvat, dar dacă Turcia susține progresele realizate, poate îndeplini și restul obiectivelor de referință.

Progrese în ultimele săptămâni? Să mori tu? Erdogan nu a arestat noi ziariști, nu a mai închis vreo televiziune, a uitat să-i bombardeze pe kurzi, sau ce? Numește unul din aceste progrese!

În fine, problema mea nu este că Frans zice tâmpeni, ci o simplă inegalitate matematică:

Refugiați sirieni în Turcia = 2 milioane
Turci în Turcia = 78 milioane
78 milioane > 2 milioane

Desigur, turcii vor veni doar în vizită la rude (la cele între 5 și 10 milioane de rude care sunt deja prin Europa) și nu vor avea drept de muncă. Poți fi sigur Frans, că nu vor munci, decât la negru. Nu vor apărea în nicio statistică de imigranți de la voi. Nu veți ști de ei nici atât cât ați știut de Khalid și Brahim El Bakraoui.

Sigur, nu toți 78 de milione de turci vor să fie imigranți în Europa, dar nici cei 2 milioane de sirieni. Dacă vin doar jumătate din sirieni, înseamnă 1 milion. Dacă vin doar 10% din turcii care locuiesc doar în bucățica europeană a Turciei, înseamnă tot 1 milion. N-am eu nimic nici cu unii, nici cu alții, dar se pare că la Bruxelles turcul e mai agreat decât sirianul. De ce măi Frans? Pentru că turcul face kebab și nu pune bombe? Păi nici sirianul. Băieți cu bombele prin aeroport și metrou nu au fost nici turci, nici sirieni, ci cetățeni BELGIENI. Erau de acolo, din orașul unde ai tu biroul.

Care este motivul pentru care nu vă plac sirienii dar totuși doriți cu înverșunare o masivă imigrație musulmană în Europa? Că e evident că doriți această invazie. Vreți să dați (sau să încasați de la tările care nu-i vor) 250,000 euro (da, un sfert de milion de ieuroi; am picat pe spate când am citit) pentru fiecare refugiat. Ce refugiat, dacă pe sirieni îi păstrează Erdogan? Afgani, irakieni? Păi dați-mi mie juma’ de milion de euro pentru Andrei și Carolina și vă dau doi europeni gata școliți și integrați. De banii ăști vi-i școlesc la Cambridge, vor vorbi jumătate din limbile oficiale ale Europei și jur că n-o să pună bombe în metrou. Sunteți complet cretini sau îmi scapă mie ceva?