Primăria, prin Hotărârea Consiliului Local al municipiului Arad nr.235/10.07.2017, a hotărât impozitarea cu 500% a proprietăților lăsate în paragină. Au fost trimise și somații proprietarilor în decursul anului. În total 16.000 somații. Am crezut că e o greșeală de tipar, dar se pare că nu este. Chiar dacă aceluiași proprietar i s-au trimis mai multe somații, foarte probabil numărul proprietăților considerate a fi neîngrijite este de ordinul miilor. Chiar dacă văd și eu că Aradul arată jalnic, cifrele îmi depășesc estimările. Mă gândeam la sute, nicidecum la mii. Desigur, neîngrijit este considerat și un teren viran necosit, sau un gard care stă să cadă, dar și atunci.

Se pare că amploarea fenomenului este îngrijorător și pentru administrație. Doar că decizia de a crește impozitele cu 500%,, în opinia mea, nu va schimba nimic. Poate va aduce venituri suplimentare la bugetul oricum necheltuit al Aradului, dar în mod sigur nu va declanșa o acțiune de renovare în masă a proprietăților. Aradul nu va fi mai frumos în urma acestei măsuri dintr-un motiv foarte simplu:

Nu sunt bani.

Haideți să facem un calcul simplu, suficient de exact că să ne dăm seama despre situația materială a arădenilor. Datele sunt luate de la I.N.S. din 2017, dar situația nu s-a schimbat semnificativ de anul trecut.

Salariul mediu pe județul Arad este undeva pe la 2300 lei net și sunt aproximativ 130.000 de salariați.  Sunt 470.000 locuitori în județ. În municipiul Arad locuiesc aproximativ 170.000 de oameni. Am să ignor pentru acest calcul cetățenii care lucrează în alt județ dar locuiesc în Arad, cu toate că sunt suficienți arădeni care lucrează, de exemplu, la Timișoara. Dar hai să presupunem că banii câștigați de arădeni se cheltuie tot aici. Nu suntem foarte de parte de adevăr pentru că o parte semnificativă din veniturile oamenilor este cheltuită pentru traiul de zi cu zi. Conform INS o familie medie de 2.8 persoane cheltuie lunar în jur de 1700 pentru supreviețuire (coșul minim lunar).

Acum dacă înmulțim numărul de salariați cu salariul mediu ne rezultă 2.300 x 130.000 = 299.000.000 lei, salariul însumat al tuturor arădenilor într-o lună.

Avem 470.000 locuitori. Familia medie are 2,8 membri, prin urmare în Arad avem 470.000 : 2,8 = 167.857 familii. Fiecare are nevoie de 1700 lei pentru supraviețuire. 167.857 x 1700 = 285.385.142.

Adică arădenii câștigă lunar 299 milioane de lei dar au nevoie de 285 milione pentru a supraviețui.

Peste 95% din veniturile arădenilor reprezintă cheltuielile din coșul minim lunar. Este tragic, tragic, tragic!

Adăugat după postare: Hai să vedem și un alt aspect straniu: tot conform INS o familie din România cheltuia la sfârșit de 2017 în medie lunar 3061 lei și avea venituri medii de 3569 lei.
Deci cele 167.857 familii din Arad au un venit total de 599 milioane de lei pe lună, și doar 285 milioane din salarii. Adică familia medie are doar 47% din venituri din salarii. Restul?

Datele se referă la județul Arad, nu la municipiu. Pentru municipiu datele trebuie să fie ceva mai bune, dar în mod absolut evident cei din oraș nu au salarii duble. Cu o populație căreia abia îi ajung banii pe pâine, este iluzoric să crezi că poți face un oraș prosper. Mergeți seara prin oraș și ridicați privirea la ferestrele palatelor din centru. În câte vedeți lumina aprinsă? Aproape în niciuna. Centrul este mort.

Să crezi că majorând impozitele vei convinge proprietarii actuali să renoveze clădirile, să le dea o nouă viață, este o utopie. Acele clădiri au fost construite de oameni foarte bogați,  într-o perioadă de boom economic. Aradul a putut construi Palatul Cultural din donațiile cetățenilor în doi ani. Acum abia îl poate renova din bugetul local, pe jumătate, în timp dublu.

Până când economia arădeană nu va produce bani pentru arădeni, putem ridica impozitele și la 100.000%, starea orașului nu se va schimba. Magazinele de pe centru vor rămâne abandonate, cu afișele lui Fuego lipite pe vitrine, dacă nu au cui să vândă. Măsurile prin care municipalitatea să impulsioneze afacerile locale lipsesc. Să nu vină careva să-mi spună că nenumăratele târguri și festivale au vreun impact asupra economiei locale! Firmele din Arad nu produc profit pentru Arad. Comerțul este în mâna unor multinaționale care s-au înmulțit cu sprijinul maxim al administrației. Producție serioasă cu capital românesc, în afară de Astra Călători, practic nu există. Implicare din partea autorităților pentru a schimba această stare de fapt nu am văzut.

Păi dacă nu ni se asigură condițiile ca să ne îmbogățim și noi, de unde naiba să scoatem bani pentru renovarea unor clădiri construite de oameni care erau de sute de ori mai bogați decât suntem noi toți împreună acum? Și ne creșteți și mai mult impozitele? Pe bune?